Veilig een airconditioning plaatsen

Veilig een airconditioning plaatsen

Moderne aircosystemen zijn apparaten die je veilig kun gebruiken. Ze zitten vol met interne veiligheidsvoorzieningen die ingrijpen als bijvoorbeeld de temperatuur te hoog oploopt of als er een spanningspiek optreedt. Je moet je natuurlijk wel houden aan de veiligheidsvoorschriften en de airco op de juiste manier bedienen. Wanneer goed gebruikt, bevordert airconditioning zelfs de veiligheid in huis en op het werk omdat ze hittegerelateerde ziekten en sterfte helpt voorkomen. Ook vermindert een goed aircosysteem het aantal schadelijke stoffen in de lucht en zorgt het ervoor dat frisse buitenlucht in huis of op de werkplaats kan komen.

Als je onderstaande veiligheidsvoorschriften voor airconditioners in acht neemt, kan er weinig fout gaan.

 • Kies een aircosysteem dat bij de te koelen ruimte past. Te weinig capaciteit en de airco presteert ondermaats en te veel overcapaciteit en het kan gaan tochten.
 • Kies voor een airconditioning van een goed merk en kies voor professionele installatie als je er zelf te weinig kaas van hebt gegeten.
 • Controleer vóór installatie of de elektriciteitsgroep waarop het systeem wordt aangesloten genoeg capaciteit heeft. Het best is het als de airco een eigen groep krijgt.
 • Zorg altijd voor een geaard stopcontact en zorg ervoor dat de spanningskabel gemakkelijk op het stopcontact aangesloten kan worden.
 • Leg de netkabel niet over de grond waar mensen erover kunnen struikelen, maar ook niet onder het tapijt door.
 • Inspecteer het aircosysteem regelmatig. Haal de filters er minimaal 2 keer per jaar uit om ze schoon te maken. Doe ook een visuele check op de buitenunit. Heb je hiervoor geen zin of tijd, schakel dan een bedrijf in dat het airco-onderhoud voor je doet. Ga niet zelf aan het elektrische systeem zitten prutsen, dat is specialistenwerk. Bovendien loop je het risico op een schok.
 • Wanneer je een ruimte wilt koelen, sluit je alle deuren en ramen en laat je zonwering zakken. Zo hoeft het systeem niet buiten zijn macht te werken.
 • Controleer het systeem wanneer het zomerseizoen begint en laat (indien aanwezig) de zelfreinigingsmodus van het apparaat aan het einde van het aircoseizoen draaien.
 • Wanneer de buitenunit met de compressor in de tuin naast het huis staat, moet je voorzichtig zijn met grasmaaiers of spelende kinderen.
1 antwoord
 1. pim
  pim zegt:

  Dankjewel voor dit stuk over airco plaatsen. Ik kan me voorstellen dat een gekoelde ruimte het sluiten van deuren en ramen vereist. Ik geloof dat regelmatige controle ervoor zorgt dat de apparaten optimaal werken.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *